Wanneer distributieriem vervangen?

Wanneer moet je je distributieriem (laten) vervangen? Dit is een vraag dat zeer veel gesteld wordt.

De meeste distributieriemen gaan 60000 tot 120000km mee. De ideale timing om deze te vervangen bespreek je best met je autohersteller, er zijn heel wat factoren die deze tijd kunnen beïnvloeden.
In principe worden ze vervangen op vaste intervallen, volgens het onderhoudsschema van de fabrikant.

Iemand die vooral korte afstanden rijdt start en stopt de motor regelmatig, dit is een zware belasting op de riem waardoor deze best sneller vervangen dient te worden.

Bij een gemiddelde chauffeur die langere afstanden rijdt wordt de riem niet zo vaak belast op hetzelfde kilometerinterval, waardoor deze kan vervangen worden volgens het onderhoudsschema.

Neem vooral geen risico’s en laat deze tijdig vervangen.

Bij het vervangen van de distributieriem worden er best extra onderdelen vervangen die zorgen dat de nieuwe riem niet sneller schade vertoont:

 • De spanrol
 • Injectiepomp
 • Waterpomp

De kosten voor het vervangen van de distributieriem zijn zeer uiteenlopend afhankelijk van merk/model en autohersteller. Vraag voordien even een richtprijs zodat je nadien niet voor verrassingen komt te staan.

2 Reacties op Wanneer distributieriem vervangen?

 1. Luc schreef:

  Ik heb een Michibushi L200 bwj 06 100Kw weten jullie wanneer de distrbr moet vervangen worden ?

  • admin schreef:

   Beste is dat je deze info vraagt bij je Mitsubishi-dealer. De interval voor het vervangen van je distributieriem kan je waarschijnlijk ook vinden in je onderhoudsboekje van de wagen.